Február van. A jelenleg 34-35%-on álló CDU – a felmérések szerint – szeptember óta 5-9% között veszített népszerűségéből. Az FDP két hónapja stabilan az 5%-os küszöb felett van, több intézetnél hat százalékon mérik, az AfD pedig a nyár vége óta megkétszerezte népszerűségét, tíz százalék felett van. 2016. március 13-án (vasárnap) három német tartományban (Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz illetve Sachsen-Anhalt) tartanak egy időben törvényhozási választásokat.


bundeslaender-deutschland.gifEz jó lehetőséget biztosít számunkra – részben a tartományok földrajzi elhelyezkedése végett is – ahhoz, hogy majd jobb képet kaphassunk a Németországban országosan zajló politikai folyamatokról. De a három választás komolyan befolyásolja majd az ottani polgárok életét, illetve nagy hatással lehet az FDP és az AfD jövőbeni sorsára is.

Másfelől a tavaszi választások lehetséges, hogy egy igen szélsőséges pillanatképet (?) rögzítenek majd. Hiszen itt nem helyhatósági (önkormányzati) választásokról van szó, hanem az állami, tartományi parlamentek képviselőit választják meg. A menekültválság pedig komoly politikai téma Németországban (is). Abban az országban, ahová messze a legtöbb menekültet fogadták be eddig Európában. Nem minden német állampolgár teljes megelégedésére. Ez a – mondhatni – globális esemény némileg megbolygatta az elmúlt hónapokban a német pártok támogatottságát. Nemcsak szövetségi, de tartományi szinten is.

Vizsgáljuk meg először röviden, hogy a három parlamentben milyenek voltak eddig az erőviszonyok. Majd nézzük meg több kutatóintézet jelenlegi adatait, a három államra vonatkozóan.  Ez után tekintsük meg az Alternative für Deutschland (AfD) utóbbi hónapokban mért pártpreferencia adatait. Végül vizsgáljuk meg az FDP helyzetét.

 

 

Tartományi törvényhozások (2011 márciusa)

Baden-Württemberg

1024px-landtagswahl_baden-wurttemberg_2011_sitzverteilung-01.jpgCDU 60 mandátum, Zöldek 36 - SPD 35 mandátum, FDP 7 mandátum

Rheinland-Pfalz

400px-sitzverteilung_landtag_rheinland-pfalz_2011.pngSPD 42 mandátum, CDU 41, Zöldek 18 mandátum

Sachsen-Anhalt

landtag_sachsen-anhalt_2011_36005.jpgCDU 41 mandátum, Baloldal (Die Linke) 29, SPD 26 illetve Zöldek 9 mandátum

 

CDU (kereszténydemokrata), SPD (szociáldemokrata), B'90/Die Grünen (zöldbaloldal),
Die Linke (demokratikus szocialista), AfD (nemzeti-konzervatív, jobbpopulista), FDP (nemzeti-liberális)

 

Közvélemény-kutatási eredmények: Baden-Württemberg (2014 nov. - 2016 jan.)

kutatas_baden-wurttemberg_650.png(Forrás: wahlrecht.de)

Közvélemény-kutatási eredmények: Rheinland-Pfalz (2014 nov. - 2016 jan.)

kutatas_rheinland-pfalz_650.png(Forrás: wahlrecht.de)

Közvélemény-kutatási eredmények: Sachsen-Anhalt (201 aug. - 2016 jan.)

kutatas_sachsen-anhalt_650.png(Forrás: wahlrecht.de)

 (Alul szürkével a 2011-es választási eredmények)

 

Kutatási eredmények a szövetségi szintre vonatkozóan (2016 január)

kutatas_szovetsegi_650_1.png

(jobbra, szürkével a 2013-as Bundestagswahl eredményei)


Utaltam már a német ultra-konzervatívok, az AfD (Alternative für Deutschland) megerősödésére. Amely növekedés ha átmenetinek mutatkozik majd, – vagy esetleg hosszabb távúnak – akkor is ezen a három megmérettetésen tekintélyes számú mandátumot biztosíthat, önálló frakciót mindhárom tartományban a szélsőjobboldali párt számára. Meglátjuk majd pontosan milyen eredményeket kapunk, illetve utána, hogy az AfD erősödése folytatódik-e. Jelenleg az Alternatíva Németországnak a tizenhatból 5 állam parlamentjében vannak képviselői. Márciustól már a tartományok felében ott lesznek. A népesség szempontjából is az ország harmadik legnagyobb tartományában, Baden-Württembergben 15-18 mandátumot, Rheinland-Pfalz tartományban 10-11, illetve Sachsen-Anhaltban 18-20 helyet szerezhetnek az AfD jelöltjei a mostani erőviszonyok alapján.

Az FDP, a német nemzeti-liberálisok a 2013-as szövetségi szintről történő kiesésük után jó két évvel még most is ott vannak a 16 tartományból 7 parlamentjében. Most három olyan területen lesznek választások, ahol viszonylag jól állnak a polgári liberális politikusok. Igaz, a legutóbbi, 2011-es választások eredményeképpen a három tartományból csupán egy törvényhozásában foglalhattak helyet a párt képviselői. Azonban most úgy fest, hogy most az FDP-nek mind a három helyen komoly esélye van a mandátumszerzésre. Két parlament esetében ez biztosnak is tűnik. Két "győzelem", vagyis sikeres mandátumszerzés komoly fegyvertényt, alapot jelenthetne a későbbiekben a párt számára a 2018-as szövetségi választások tekintetében. Igaz, az  a Bundestagswahl még relatív messze van, de a márciusban megszerzett parlamenti helyek pozitív üzenetet, illetve fontos új megszólalási, szereplési lehetőséget biztosíthatnak az FDP számára.

A liberális párt a 2013-as bukás után sokáig 4-5 százalék között vergődött, de volt hónapokig 3%-on is. Előző február óta, tehát egy éve mérik újra stabilan 5%-on, illetve a fölött. Az AfD számai kicsit másképp alakultak az elmúlt jó két évben. Azok után, hogy a párt 2013 szeptemberében 4,7%-os eredménnyel nem tudott bekerülni a szövetségi törvényhozás alsó házába (Bundestag), rögtön a választást követő időszakban 5% felett tudta stabilizálni népszerűségét.

De az Alternatíva Németországért (AfD) valódi megerősödését – a közvélemény-kutatók véleménye szerint – az utóbbi negyedév hozta meg igazán. Jól megfigyelhető, hogy az "ultra-konzervatív" párt az országba érkező menekültek számának növekedésével párhuzamosan hogyan lett egyre népszerűbb. (2016. január, országos: AfD 10-13% között.)

Kérdés, hogy ez a növekedés a következő 5 hétben hogyan folytatódik, és hogy az adott tartományokban majd a valóságban mennyi mandátumra váltható.

 

 Baden-Württemberg

A legutóbbi választások, illetve a jelenlegi felmérések adatai (%)

Időpont

CDU SPD Grüne FDP Linke AfD Egyéb
Landtagswahl 2011 39% 23,1% 24,2% 5,3% 2,8% - PIR 2,1, REP 1,1, egyéb 2,4
2016. január 34-35% 13-15% 28-29% 6-6,5% 2,5-3% 10-11,5% 3%


A számokból láthatjuk, hogy míg az SPD komoly visszaesést szenvedhet el 2011-hez képest, addig a CDU ebben a tartományban is több százalékot veszített ugyan nyár eleje óta népszerűségéből, azonban az előző választás eredményeihez képest várhatóan javítani fog. Különösen érdekes kérdés, hogy az SPD prognosztizálható gyenge szereplése mellett, a zöldek akár 4-5%-os erősödése elegendő lesz-e az B'90/Grüne-SPD koalíció fennmaradásához. A nemzeti-liberális FDP ebben a tartományban biztos bejutónak tűnik, 6% felett. A Linke itt messze van a küszöbtől, az AfD viszont bőven hozza az országos átlagot.

 

Rheinland-Pfalz 

A legutóbbi választások, illetve a jelenlegi felmérések adatai (%)

Időpont

CDU SPD Grüne FDP Linke AfD Egyéb
Landtagswahl 2011 35,2% 35,7% 15,4% 4,2% 3,0% - FW 2,3, Piraten 1,6, egyéb 2,5
2016. január 37-38% 31% 7-9% 5% 5% 8-9% FW 2, egyéb 3


Ebben a nyugati német tartományban két nagy változásra is számíthatunk március közepétől. Úgy fest, hogy a három párti törvényhozásból nemsokára akár hat párti is lehet. Hiszen az AfD biztos bejutónak számít, és az FDP, valamint a Linke is esélyes az 5%-os választási küszöb teljesítésére. A CDU visszaesése, és annak mértéke megfelel az országos tendenciának. (Viszont itt 43%-ról indult lefelé.) Az SPD itt jóval erősebb az országos átlagnál. Viszont, a mostani adatokat nézve nem tűnik valószínűnek, hogy a jelenlegi – szociáldemokraták és zöldek alkotta – tartományi kormány folytathatná a munkát a következő 5 éves parlamenti ciklusban. A tartományi kormány színezetét elsősorban az FDP és a zöldek eredménye, mandátumszerzése fogja eldönteni. De fontos szempont lehet végül az is, hogy a CDU veszít-e még, és ha igen, mennyi szavazót március közepéig...

 

Sachsen-Anhalt

A legutóbbi választások, illetve a jelenlegi felmérések adatai (%)

Időpont

CDU SPD Grüne FDP Linke AfD Egyéb
Landtagswahl 2011 32,5% 21,5% 7,1% 3,8% 23,7% - NPD 4,6, FW 2,8, egyéb 3,9
2016. január 33-35% 15,5-19% 5-6% 3% 19-23% 13,5-15% 4-6%


Sachsen-Anhalt tartományban másfél hónappal a választás előtt úgy látszik, hogy a parlament jelenlegi pártjai közül egyedül a CDU-nak sikerül javítani 2011-es szereplésén. Azonban valószínű, hogy így is marad a tartományban továbbra is a CDU vezette nagykoalíció. Hiszen gyakorlatilag nincs, nem látszik más alternatíva: az SPD és a Zöldek párhuzamos gyenge számai arra engednek következtetni, hogy egy új SPD-Grüne kormány létrejötte most igen valószínűtlennek tűnik, a zöldeket már gyakorlatilag a kiesés veszélye fenyegeti. A Linke és az AfD – mind két szereplő esetében elég magas várható mandátumszám mellett – nem kormányképesek. Tehát, itt, ebben az államban 2016 márciusa után is a CDU-SPD közös kormányzásának folytatása a legvalószínűbb lehetőség.

 

Meghatározó lehet a – többi, jövőbeni választásokat is befolyásoló – mostani voksolás, amelynek eredménye fontos jelentőséggel bír a kormánypártokra nézve is. Hiszen, egyszerre három féle összehasonlítási alapot is kapunk egy nap alatt, amely segítségével jobban feltérképezhető lesz a CDU – valószínűsíthető – visszaesésének mértéke, minősége.

2016 szeptemberében következik a Mecklenburg-Vorpommern-i (Mecklenburg-Elő-pomeránai), illetve Berlini törvényhozás tagjainak választása. De ezekről majd később.

A mostani választás nem belpolitikáról fog szólni. Legalábbis nem elsősorban. A menekültválság politikai hatásai fognak megmutatkozni, – a német társadalom politikai reakciója – szavazatok formájában. Márciusban eldől majd, hogy mindenek milyen hatása lesz a CDU-ra, és hogy ezzel összefüggésben mennyire tud megerősödni az AfD. Az is kulcskérdés lehet, hogy az FDP-nek hány tartományban sikerül majd frakciót alakítania 2016-tól, a mostani három parlamenti választás következtében. Ennek a későbbiekben – ahogy már jeleztem – meghatározó hatása lehet arra nézve, hogy a 2018-as szövetségi választásokon sikerül-e majd újra visszakerülniük a Bundestagba.

(A közölt kutatási eredmények – értelem szerűen – a pártot választó, biztos szavazók adatait tartalmazzák.) 

Címkék: EU Politika Németország Demokrácia Külföld Pártok Választás Bevándorlás Globalizáció Német tartományok

A bejegyzés trackback címe:

https://konszolidalo.blog.hu/api/trackback/id/tr448325828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attan 2016.02.04. 05:45:51

Én úgy látom, hogy Németországban most vannak hatalmon a szélsőségesek, de szerencsére már leáldozóban van nekik.

StanLee · https://newsroll.net 2016.02.04. 08:37:17

Hogyan jutott el a nagykoalicio odaig, hogy a lakossag 81%-a ugy erzi, a nemet kormany nem tartja kezben a menekulthelyzetet, viszont ugyanezen valaszadok 94%-a egyetert abban, hogy a menekulteken segiteni kell?

Mindaddig nem volt napi tema a menekult, migrans, bevandorlo, amig evente csak kb. 200 ezer fo erkezett. Ez a teljes nemet lakossag 0,25%-a, szoval szinte alig eszreveheto a mindennapi eletben. Az onkenyesen bevonulo evi 1,1-1,2 millio migrans azert mar a teljes lakossag 1,4%-a, ami termeszetesen mar erezheto mennyiseg, foleg azert mert normalis eletmenetet megvaltoztato embertomegrol van szo.

A koalicios partok azert is vesztenek (mar amelyik veszteni tud) a tamogatottsagukbol, mert ertekelhetetlenul semleges politikat folytattak az utobbi evekben, sporoltak mindenen, amin csak lehetett. Egy atlagos valaszto gyorsan aldozataul esik egy AfD szintu partnak, ha azt latja, hogy az utobbi evekben nem volt penz a korhazakra, nyugdijasokra, oktatasra, ovodakra, szoc. berlakasepitesre, semmire es amint itt terem nagyon sok bevandorlo, egybol mindenre van penz es az allam hajlando ezekert az emberekert eladosodni, mig a sajat allampolgaraibol az utolso eurot is kifacsarja.

Nemetorszag elvesztette politikai kiegyensulyozottsagat es ralepett a novekvo radikalis jobboldal altal kikovezett utra.

DFK 2016.02.04. 11:00:40

@StanLee: Úgy, hogy a németek kezdik látni, hogy az un. menekültek javarészt nem menekültek, hanem elősködni jöttek.
S bizony csak az AfD mondta ki az igazat. A többiek PC módon hazudtak. Ennyi.
Amúgy miért szélsőséges, vagy radikális az, aki nevén nevezi a dolgokat?

StanLee · https://newsroll.net 2016.02.04. 13:09:44

A PC rossz iranyba viszi a dolgokat. A PC kereteben nem szabad neven nevezni a dolgokat, pedig ha igy tennenek a nemet politikusok, akkor az nem lenne rossz. Az AfD-s noci is benyogte, hogy kellene tuzparancs a hatarvedelemre, ha odaig fajulnak a dolgok. Fel is jelentette valami ugyved rogton. Pedig biztos par valaszto egyetert vele.
süti beállítások módosítása