"Angela Merkel kancellár-asszony magyarországi látogatásán figyelmeztetett, 'több megértésre volna szükség az eltérő véleményekkel szemben'. A magyar Miniszterelnököt azzal vádolják, hogy korlátozza az országban a véleményszabadságot."

Frankfurter Allgemeine Zeitung

(http://www.faz.net/aktuell/politik/ungarn-merkel-macht-sich-fuer-meinungsfreiheit-stark-13404848.html)

angela-merkel-viktor-orban-budapest.jpg
"A közös sajtótájékoztatón Angela Merkel emlékeztetett a 25 évvel ezelőtti Ausztria felé történt határnyitásra. Németország különösen hálás a magyar népnek, azért, hogy ezt a lehetőséget megteremtette, és 'ezzel letette a német egyesítés útjának fontos sarokkövét (sarokpillérét)' - mondta Merkel."

"Egy másik témája volt megbeszélésüknek a civil társadalom fejlődése. Akkor is - mint ahogy a magyar miniszterelnök -, ha egy nagyon széles támogatással rendelkezik valaki, egy demokráciában nagyon fontos az ellenzék, a civil társadalom, és a média szerepe, hangsúlyozta Merkel."

Bundeskanzlerin.de

(http://www.bundeskanzlerin.de/Content/DE/Reiseberichte/2015-02-02-merkel-ungarn.html)

 

"Amikor a szovjet hadsereg 1956-ban a magyarok forradalmát a szocialista diktatúra ellen véresen leverte, a népfelkelés vezetői elkeseredetten fordultak segítségért és támogatásért a nyugathoz. De az csak szavakkal támogatta a magyarokat, nem akart belemenni egy katonai konfliktusba a Szovjetunióval."

"Az 1989-es újratemetésük egy mérföldkő volt Magyarország szabadságba felé vezető útján. Orbán Viktor politikai karrierje ezen a demonstráción kezdődött: összekötötte a múltat a jelennel, azzal, hogy követelte az orosz csapatok Magyarországról való kivonását.

"25 évvel később Oroszország erőszakkal akarja megakadályozni Magyarország szomszédját, hogy az maga dönthessen saját útjáról."

"Merkel kancellár-asszony emlékeztette Orbánt budapesti látogatása során, hogy milyen 'nagy érték' az EU egységessége Oroszországgal szemben. Az, hogy ezt meg kellett tennie, azzal is összefügg, ahogy Orbán Magyarországot kormányozza: valóban kétségtelenül demokratikus választásokon került ki győztesen, de az irányítása alatt Magyarország kezd lesodródni a demokratikus útról."

Frankfurter Allgemeine Zeitung

(http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/kommentar-von-reinhard-veser-zur-lage-in-ungarn-13405195.html)

 

0.jpg

"Angela Merkel Budapestre érkezik, ez nagy elvárásokat ébreszt és hízeleg a viták övezte Orbán Viktornak, aki amúgy el van vágva a tekintélyes köröktől. A nemzeti-konzervatív miniszterelnök és tábora Merkel látogatását megbecsülés jeleként értékelik. Mert Ukrajnáról, Oroszországról és az EU szankciókról is beszélnek. Az utóbbiakról egyébként csak ellenszavazat nélkül lehet dönteni."

"Az utóbbi négy évben Orbán Viktor négy alkalommal utazott Vlagyimir Putyinhoz Moszkvába. Magyarország erősen függ az orosz gáztól. És Orbán rendelt Putyintól két reaktorblokkot a Paksi Atomerőmű számára. A hiteleket hozzá - nagyjából 13 milliárd eurót - Oroszország rögtön együtt szállítja. A Moszkvához simulós-irány Magyarországon is vitatott."

Heute.de

(http://www.heute.de/hohe-erwartungen-in-ungarn-an-den-besuch-von-angela-merkel-bei-viktor-orban-in-budapest-36960064.html)

 

"Valóban mindkét politikus olyan pártok vezetője, amelyek egy közös európai pártcsaládhoz (EVP) tartoznak. Azonban a demokráciáról alkotott elképzeléseik erősen kettéválnak. Magyarország miniszterelnöke hangsúlyosan védte álláspontját a közös sajtóértekezleten. 'Mi nem gondoljuk, hogy minden demokráciának feltétlenül liberálisnak kell lennie' - mondta. Merkel ezzel ellentétben hangsúlyozta: 'Az 'illiberális' kifejezéssel a demokráciával való összefüggésben személy szerint nem tudok mit kezdeni'."

"A magyar "Anti-Terror-Rendőrség" (TEK) röviddel a demonstráció előtt megtiltotta polgárjogi aktivistáknak a tüntetést az Andrassy Egyetem előtt."

"Az erősen konzervatív ("jobb-konzervatív") miniszterelnök az Oroszországra támaszkodása miatt is viták tárgyát képezi. Jó két hét múlva Vlagyimir Putyint fogadja Budapesten - amely eseményt, a ukrajnai háború miatt a nyugati szövetségesek részletesen figyelemmel fognak kísérni."

Süddeutsche Zeitung

(http://www.sueddeutsche.de/politik/kanzlerin-in-ungarn-merkel-und-orban-streiten-ueber-demokratie-begriff-1.2331896)

 

"Angela Merkel kancellár-asszony (CDU) felszólította Magyarország erősen konzervatív ("jobb-konzervatív") miniszterelnökét, Orbán Viktort, hogy jobban bánjon országa kritikus állampolgáraival. Elhatárolódott hétfőn Budapesten Orbán azon elképzelésétől is, amely szerint a kormányzásban Oroszországot vagy Kínát tekintse példának."

Merkur-online.de

(http://www.merkur-online.de/politik/budapest-merkel-wirbt-um-unterstuetzung-im-ukraine-konflikt-zr-4695792.html)

 

"Ezzel párhuzamosan az európaiak közös álláspontja mellett lobbizott az ukrán-krízis ügyében."

"Orbán "Fidesz-pártja", amely az európai konzervatívok családjához tartozik, kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben. A magyar miniszterelnököt egy autoriter kormányzási stílussal és az alkotmányozó kétharmaddal való visszaéléssel vádolják." 

"Merkel hangsúlyozta az európai egység fontosságát, amikor Oroszország elleni szankciók meghozataláról vagy meghosszabbításáról kell dönteni. 'Olyankor Orbán Viktor olyan miniszterelnök, olyan kolléga, aki mindenképpen kompromisszum kész az egységes Európa érdekében'."

Die Welt

(http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/brennpunkte_nt/article137021558/Opposition-und-Medien-wertschaetzen.html)

 

"Szinte alig akarja az utóbbi években bármely EU kormányfő is meglátogatni. Cserébe "autokraták" szívesen és egyre gyakrabban jönnek - mint például előző év júniusában Gurbanguly Berdimuhamedow, Türkmenisztán korlátlan hatalmú ura."

"De aligha lehet egy megfigyelőnek ennek háttere titok: Orbán Oroszország és az Európai Unió közötti hintapolitikája. Már hosszabb ideje folytat egy úgynevezett "Keleti-nyitás" politikát. Ezzel akar Magyarország pénzügyi forrásokat és piacot szerezni magának Oroszországban, Közép-Ázsia posztszovjet köztársaságaiban, Kínában és a Közel-Keleten.

"Előző év júniusában vezetett be a kormány egy reklámadót a tömegmédiára, amely elsősorban az RTL klubra volt rászabva, a 'legerősebb kvótájú adóra az országban'. Ezáltal 50% adót kell fizetnie a reklámokból beszedett bevételeiből, más médiumoknál a kisebb 'forgalom' miatt ez jóval kevesebb.

"Azóta az RTL klub híradója bulvár magazinból politikai hírműsorrá változott: amely elsősorban Orbán Fideszének korrupcióügyeiről tudósít."

Der Spiegel

(http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-reise-angela-merkel-besucht-viktor-orban-a-1016117.html)

 Az eredeti, a fordítás alapját képező német idézetek itt olvashatóak: http://konszolidalo.blog.hu/2015/02/04/angela_merkel_budapesten_idezetek_nemetul.

treffen-sich-in-budapest-bundeskanzlerin-merkel-und-der-ungarische-regierungschef-orban.jpg
 

Címkék: 1956 Orbán Magyarország EU Politika Németország Társadalom Demokrácia Merkel Kereszténydemokrata

A bejegyzés trackback címe:

https://konszolidalo.blog.hu/api/trackback/id/tr527139583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorstalan gáz 2015.02.04. 16:48:05

"Angela Merkel kancellár-asszony (CDU) felszólította Magyarország erősen konzervatív ("jobb-konzervatív") miniszterelnökét, Orbán Viktort, hogy jobban bánjon országa kritikus állampolgáraival "

Merkel nyilván arra célzott, hogy csökkenteni kell az internálótáborok számát, a politikai foglyok tömegét napi egy szelet kenyér helyett kettővel kell ellátni, és a kivégzéseket se szabad tartósan nagy számban megejteni

Ebből is az látszik, mennyire jól tájékozottak a gaz elnyomó Orbán rencer kritikusai Németországban

n3spr3ss0 2015.02.04. 17:05:40

@sorstalan gáz: Ritka nagy barom vagy,mehetnél É.Koreába,ott lelkesedhetnél.

colonel Tigh 2015.02.04. 20:33:19

Undorító amit a "közszolgálati" TV csatorna művel. Eljutottak a történelem hamisítás magasabb fokára, nem csak a múltat, már a jelent is hamisítják real timeban. Szana-szét vágták Merkel válaszait úgy, hogy a jelentése a fideszre nézve pozitív legyen, de néhol simán hazugságot rakott a tolmács Merkel szájába, néhány mondatot úgy fordítottak, hogy Merkel olyat nem is mondott. Szégyen, gyalázat, a belem kifordul most már tényleg ezektől. A fideszt még mindig körömszakadtával védőknek nem esik le, hogy ezzel kedves pártjuk őket is hülyének nézi? Nagyon remélem fölhívják a figyelmét erre Merkelnek, vagy az EU parlamentnek, mert ez már nagyon gáz.

nick papagiorgo 2015.02.04. 21:22:26

Ez egész egyszerűen szánalmas. Két dolgot kell megfigyelni:
1. ahogy a cikk is írja
Amikor a szovjet hadsereg 1956-ban a magyarok forradalmát a szocialista diktartúra ellen véresen leverte, a népfelkelés vezetői elkeseredetten fordultak segítségért és támogatásért a nyugathoz. De az csak szavakkal támogatta a magyarokat, nem akart belemenni egy katonai konfliktusba a Szovjetunióval
- mert ha most lenne, máshogy lenne, mi?

2. Németország 30 %-ban importál orosz gázt. Magyarország meg 90 %-ban. Az oroszok már korábban is mgmutatták, mit tudnak (elzárták az ukrajnai gázvezetéket). De mi ne építsük meg a déli áramlatot, mert fuj, viszont Németországnak azért "besikerült" az északi áramlat.

Könnyű úgy a demokráciáról beszélni, hogy gazdag vagy meg a tiéd Európa legnagyobb/leggazdagabb állama, és megteheted, hogy mondjál dolgokat, meg a véleményed figyelembe veszik a fentiek miatt. De biza a kicsik ezt talán máshogy látják. Mert pl. Ukrajnában mi van? Erkölcsi támogatás? Sokra mennek vele.... kb úgy járnak mint mi 56-ban.

ogli dzsí 2015.02.04. 21:59:04

Ezek libsi szennylapok, a kutya se olvassa őket.

FAZ - aztaqrva

sorstalan gáz 2015.02.04. 22:34:19

@nick papagiorgo:
'56-ban a szabadság nyugati bajnokai sokkal szemetebbek voltak annál, mintha semmit se csináltak volna

Anglia Franciaoszág és Izrael kihasználva hogy a figyelem Magyarországra irányul és a Szovjetunió le lesz kötve nálunk támadást indítottak Egyiptom ellen hogy megszerezzék a Szuezi csatorna feletti ellenőrzést. Ez az akció bizonyíthatóan hozzájárult ahhoz, hogy a Kremlben a magyarországi beavatkozás mellett döntsenek

Ukrajna más eset és nem kicsit. A nyugat lexarja Ukrajnát, egy dolog számít: a gyors lerablás, ugyanúgy mint nálunk a 90-es évek elején

Stef1 · http://www.magyar-termekek.hu 2015.02.05. 11:05:51

@ogli dzsí: Az "Ezek libsi szennylapok, a kutya se olvassa őket." kijelentés nem állja meg a helyét. Szerintem mint politológus figyeltem arra, hogy az úgynevezett jobb és baloldali média is képviselve legyen ebben a válogatásban...
A heute.de egyenlő a német állami 2-es (ZDF) csatorna hírportáljával, a bundeskanzlerin.de - ahogy a neve is mutatja - a kancellár-asszony saját honlapja, a Süddeutsche Zeitung pedig Németország legnagyobb példányszámú országos napilapja! Lehetett volna ezt a gyűjtést még széllesebb körből válogatni, azonban gyakorlatilag apró eltérésekkel ugyan, de szinte sorról-sorra ugyanazt hozták le mindenfelé... Szerintem érdekes és fontos, hogy hogyan látnak minket mások, azonban én is azt vallom, hogy a belügyeink ránk tartoznak, nem idegenekre.
süti beállítások módosítása